Unipoop NEIPA Batch 1
Yup... vi är de som gör den här... En kraftig NEIPA med mycket citrusaromer med en balancerad maltnota. Denna öl är fulltankad med ‘’extra allt’’. Vad väntar du på? Smaka denna nu annars hoppar jag ner från min enhörning och tjongar till dig!
Stil: Dubbel New England IPA
Alkoholhalt: Ca. 7,8%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle, jäst
Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2019-01-04
Smak och doft
Stor doft med inslag av grapefrukt. Fyllig, robust maltig och liten beska med smaktoner av citrus, grapefrukt och inslag av karamell. Mysig bitter med fruktig eftersamk.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Bryggdata för bryggaren
OG:1.076
FG: 1.020
AVB: 7,8 %
IBU: 54
Effektivitet: 70%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 5.76 (hazy) |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 67°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 76°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsnermalt | 44,9 % |
Maris Otter Ale Malt | 36,7 % |
Carapils | 10,3 % |
Caramünch | 6,1 % |
Dextrose (tillsätt i slutet av kokningen) | 2 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan. Totalt ska vörten koka i 60 minuter.
- Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Warrior | 0,7 g/l | 60 min |
Mosaic | 1,0 g/l | 15 min |
Summit | 1,2 g/l | 5 min |
Mosaic | 4,8 g/l | 1 min |
Summit | 2,4 g/l | 1 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd & Koktid | |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | Fermentis Safale US-05 |
Temperatur | 18-20 °C |
Torrhumling
Torrhumling | Mängd | Tid |
---|---|---|
Mosaic | 6,7 g/l | 3 dagar |
Citra | 4,8 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.