Pillans CIPA Batch 1
När frun får välja! En Croon IPA (CIPA) Som är fylld till toppen med humle med smak och armon från mango, citron, stenfrukter, tallbarr och grapefrukt!
Stil: Croon IPA
Alkoholhalt: Ca. 7,1%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, havre, vete, humle, jäst
Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2018-09-22
Smak och doft
Humlearomatisk, fruktig smak med påtaglig beska, inslag av passionsfrukt, ananas, tallbarr och grapefrukt.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
I denna ölstil så kokas inte humlen, utan den får istället ligga och dra i het vört (Hop stand). Detta ger en mjukare beska och bevarar mer av humlens smak och arom. Detta är en ölstil som är extra känslig för oxidation. Behandla därför ölet varsamt och var extra noggrann med att den inte kommer i kontakt med luft i alla steg efter att jäst tillsats till vörten. För att få humlen att sjuka efter torrhumlingen kan du ställa jäskärlet kallt i 1-2 dagar före upptappning.
Bryggdata för bryggaren
OG:1.066
FG: 1.014
AVB: 7,1 %
IBU: 57
Effektivitet: 77%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 6.03 (Hazy) |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 67°C
Maltnota | Andel |
---|---|
Extra Pale Ale | 55 % |
Pale Ale | 20 % |
Caragold | 5 % |
Omältat havre | 10 % |
Omältat vete | 10 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka 60 minuter. Gör ett så kallat hopstand i 20 min innan kylning. Alltså sluta koka. Lägg i 0-minuters humlegivorna och låt dom dra vid 100 grader i 20 minuter.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Mosaic | 2,5 g/l | 0 min |
Simcoe | 2,5 g/l | 0 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
| Fermentis Safale S-04 |
| Håll temperaturen på 18 C i 4 dagar och låt sedan temperaturen stiga fritt. |
Torrhumling
Torrhumling | Mängd | Tid |
---|---|---|
Mosaic | 7 g/l | 3 dagar |
Simcoe | 4.5 g/l | 3 dagar |
Hallertau Blanc | 4,5 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.