Åktopus IPA Batch 1
Åktopus IPA är en amberfärgad, saftig IPA fylld med smaker och aromer av grapefrukt, passionfrukt, tallbarr och en melange av citrusjuice. En mjuk munkänsla och rundad bitterhet säkerställer att Åktopus IPA aldrig tröttnar gommen - en sann glädje att dricka!
Stil: American IPA
Alkoholhalt: Ca. 6,7%
Ingredienser: Vatten, kornmalt, humle, jäst
Tappades som: 330 ml flaskor och fat.
Bryggdatum: 2018-11-17
Smak och doft
Smaken har bitterheten från grapefrukt och sötman från citrus med en riklig mängd humle och en tydlig maltsmak.
Beska
Fyllighet
Sötma
Humle
Recept
Bryggdata för bryggaren
OG:1.065
FG: 1.016
AVB: 6,7 %
IBU: 67
Effektivitet: 73%
Färg (SRM Morey equation)
SRM: 4.77 |
Mäskning
- Värm upp vatten i ditt mäskkärl och blanda ner den krossade malten.
- Mäska i 60 minuter vid 67°C
- Om möjligt, gör en utmäskning till 76°C i 10 minuter.
Maltnota | Andel |
---|---|
Pilsnermalt | 44,9 % |
Maris Otter Ale Malt | 36,7 % |
Carapils | 10,3 % |
Caramünch | 6,1 % |
Dextrose (tillsätt i slutet av kokningen) | 2 % |
Vattenbehandling
- PH:
- Calcium (Ca):
- Magnesium (Mg):
- Sodium (Na):
- Sulfate (SO4):
- Chloride (Cl):
- Bicarbonate (HCO3):
Lakning
- Lyft upp maltbädden och laka med 78°C vatten.
Kokning
- Koka upp vörten och skumma av vid behov. Använd inte lock.
- Tillsätt humlegivorna enligt schemat nedan. Totalt ska vörten koka i 60 minuter.
- Kyl ner vörten till rumstemperatur och häll över i ett rent och desinficerat jäskärl.
Humle | Mängd | Koktid |
---|---|---|
Warrior | 0,7 g/l | 60 min |
Mosaic | 1,0 g/l | 15 min |
Summit | 1,2 g/l | 5 min |
Mosaic | 4,8 g/l | 1 min |
Summit | 2,4 g/l | 1 min |
Övrigt
Klarningsmedel | Mängd & Koktid | |
---|---|---|
Protafloc | Använd vid behov. |
Jäsning
Jäst | Fermentis Safale US-05 |
Temperatur | 18-20 °C |
Torrhumling
Torrhumling | Mängd | Tid |
---|---|---|
Mosaic | 6,7 g/l | 3 dagar |
Citra | 4,8 g/l | 3 dagar |
OBS! Kallkrasha efter torrhumling om du har möjlighet.